Aansluiten zonnepanelen voor bedrijven

Zakelijk zonnepanelen voor uw bedrijf plaatsen? We verdelen de montage in de DC-werkzaamheden en de AC-werkzaamheden.

Een belangrijk onderdeel van het installatieproces is het aansluiten van de zonnepanelen en de omvormer(s). Op deze pagina nemen we de werkzaamheden door, die nodig zijn om de aansluiting van A-Z te realiseren.

Wat zijn DC-installatiewerkzaamheden?

De DC-installatiewerkzaamheden omvatten de werkzaamheden op het dak. Tijdens deze fase wordt de stroomvoorziening van uw bedrijf niet onderbroken.

DC-installatiewerkzaamheden goed uitvoeren is nodig om later de gelijkstroom (DC) componenten van het zonnepanelen-systeem snel goed aan te sluiten. Daaronder vallen o.a. het vertikale transport, het plaatsen van het montagemateriaal, het plaatsen van kabelgoten en dakdoorvoeren, de DC-bekabeling, de zonnepanelen zelf, de omvormers (met brandveilige achterwand) en de DC-schakelaars.  

Het correct plannen en uitvoeren van deze werkzaamheden is essentieel voor het efficiënt opwekken van zonne-energie en het veilig leveren van stroom. Om uw werkzaamheden zo min mogelijk te hinderen, stemt onze account manager met u af wanneer de materialen worden geleverd en geplaatst.

Installatieproces DC-werkzaamheden voor zonnepanelen op uw bedrijfspand

Stap 1: Plaatsen van het montagemateriaal (en ballast)

Tijdens de installatie staat veiligheid voorop en worden alle wettelijke voorschriften en marges gehandhaafd.

Het ontwerp van het legplan bepaalt de configuratie van de zonnepanelen. Voordat we beginnen met het plaatsen van de zonnepanelen en de bekabeling, plaatsen wij eerst het montagesysteem volgens het ontwerp. Alles wordt degelijk gemonteerd. Bij platte daken wordt tevens de ballastverdeling van het legplan aangehouden. 

Stap 2: Plaatsen kabelgoten en bekabeling 

Wij leggen het ontwerp van de kabelroute op het dak netjes aan. Waar nodig brengen wij kabelgoten aan richting de omvormer(s). Alle kabels worden gelabeld en opgebonden. De montageframes worden geaard en inductielussen worden voorkomen. 

Stap 3: Aansluiting van de zonnepanelen 

Zodra het systeemontwerp is voltooid, is de volgende stap het aansluiten van de zonnepanelen. De panelen worden in serie (of parallel) geschakeld. De stekkers worden onderling verbonden, zodat de velden in serie kunnen worden aangesloten. 

Stap 4: Montage van de omvormer

De omvormer moet worden geïnstalleerd op een plaats die gemakkelijk toegankelijk is en die voldoende geventileerd is om oververhitting te voorkomen. De omvormer zet de DC-stroom van de zonnepanelen om in bruikbare AC-stroom, zodat deze kan worden gebruikt voor uw bedrijfsactiviteiten of teruggevoerd kan worden in het elektriciteitsnet. 

Installatieproces AC werkzaamheden voor zonnepanelen op uw bedrijfspand

De AC-installatiewerkzaamheden omvatten de werkzaamheden van het dak naar binnen naar de schakel en verdeelinrichting. Sommige bedrijven willen voor de AC-werkzaamheden werken met hun eigen huiselektriciën. Dit is uiteraard geen enkel probleem, wij werken daar vakkundig mee samen. 

Tijdens deze fase wordt de stroomvoorziening van uw bedrijf tijdelijk onderbroken, om veilig te kunnen werken. Dit moment wordt goed afgestemd door u door uw account manager.

Stap 5: Aansluiting van de zonnepanelen op de omvormer 

De zonnepanelen worden aangesloten op de omvormer via de DC-ingangen van de omvormer. Bij de installatie van meerdere panelen worden deze meestal in serie of parallel geschakeld om de spanning of stroom te verhogen. 

Stap 5: Aansluiting van de omvormer op het elektriciteitsnet

De AC-uitgang van de omvormer moet worden aangesloten op het elektriciteitsnet van uw bedrijfspand. Dit wordt meestal gedaan via een aansluiting op de schakel en verdeelinrichting van uw bedrijf. Dit is het moment dat de stroomvoorziening tijdelijk moet worden onderbroken. Als alles goed is verbonden en gecontroleerd, gaat de knop om en kan het systeem veilig in werking worden gesteld. 

Stap 6: Monitoring van de opbrengst.

Tijdens het installatieproces van de omvormer(s) is het essentieel dat er een goed monitoringsysteem wordt aangebracht. Daarmee wordt de data uit de omvormer, doorgestuurd zodat u de prestaties en de opbrengsten van uw zonnepanelen live kunt monitoren. 

Wij bieden u een professionele monitoring service aan, waarmee u altijd gelijk detecteert wanneer er zonnepanelen minder of niet werken. Waar nodig kunnen we dan met u meekijken en de juiste professionals langssturen voor service en onderhoud. Het is belangrijk dat alleen gecertificeerde bedrijven onderhoud plegen aan uw zonnepanelen systeem vooral voor de veiligheid en om bepaalde garanties te behouden, met als voorbeeld de opbrengstgarantie die wij bij uw systeem kunnen leveren. 

Offerte aanvragen

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor het installeren van zonnepanelen op uw bedrijfspand? Vraag dan nu vrijblijvend een gratis offerte aan.

Gratis offerte aanvragen
Sunergetic B.V.

Marterkoog 5

1822 BK Alkmaar

Telefoon: 085 222 00 26 

E-mail: zakelijk@sunergetic.nl

Copyright 2023 © Sunergetic.nl. Alle rechten voorbehouden.