EIA-subsidie voor zakelijke zonnepanelen


De EIA vraagt u online bij de RVO aan met eHerkenning. 

Via deze pagina vindt u als ondernemer alles over de mogelijkheden en de voorwaarden van de EIA-regeling en een stappenplan om deze aan te vragen.

Hoe werkt de EIA-regeling voor zonnepanelen?

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energieproductie. U investeert met zakelijke zonnepanelen in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst (categorie D, duurzame energie).

Na de aanschaf op zakelijke zonnepanelen kunt u pas gebruikmaken van deze Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale aftrekregeling, die u toepast bij uw belastingaangifte. Gebruik maken van de EIA levert gemiddeld 10% voordeel op! 

Wanneer u gebruik maakt van EIA heeft u als ondernemer dubbel voordeel: u betaalt minder belasting én uw energiekosten gaan omlaag. Om maximaal te profiteren kunt u EIA combineren met een andere fiscale voordeel: de KIA.

Hoeveel belastingvoordeel krijgt u? 

Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 40% van de investeringskosten in zonnepanelen aftrekken van uw fiscale winst

De EIA-regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in zonnepanelen. Zonnepanelen vallen onder technische voorzieningen voor het aanwenden of toepassen van duurzame energie. 

Naast de afschrijving mag u van uw investering een extra bedrag aftrekken van de winst. Het gaat om kosten die u betaalt voor de aanschaf- én de voortbrengingskosten. 

Voorwaarden EIA regeling

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft natuurlijk een paar voorwaarden opgesteld om gebruik te maken van de energieinvesteringsaftrek voor zonnepanelen:

  • De fotovoltaïsche zonnecellen hebben een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 15 kW.
  • U bent aangesloten op het elektriciteitsnet via een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (of minder).
  • U heeft een onderneming voor eigen rekening en u bent in Nederland belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • U investeert in een bedrijfsmiddel dat minimaal € 2.500 kost.
  • U meldt uw investering, per soort bedrijfsmiddel, digitaal via het eLoket van RVO. 

Rekenvoorbeeld Energieinvesteringsaftrek

De hoogte van het fiscale voordeel staat vast in 2024, namelijk 40%. Stel, u wilt zakelijk zonnepanelen aanschaffen en investeert € 45.000,- hierin. De totale capaciteit van de panelen is 50 kW en uw bedrijf heeft een aansluiting van 3 x 80 ampère, wat voldoet aan de criteria voor de EIA. Van het totale investeringsbedrag van € 45.000,- mag u 40% (het percentage in 2024) gebruiken voor de aftrek op uw fiscale winst. Dit resulteert in een totale aftrek van € 18.000,-.

Advies op maat?

Ontvang advies via e-mail of telefoon over passende subsidies. Daarnaast verstrekken wij een indicatieve offerte met de totale kosten, het legplan en de opbrengsten. Dit is geheel vrijblijvend.
Subsidie check

Dien uw subsidie- aanvraag in bij RVO binnen drie maanden na uw investering.

Binnen 3 maanden na uw investering dient u de melding te doen via www.rvo.nl


Salderen is toegestaan

Is uw huidige aansluiting aan het Net maximaal 3*80A? Dan is zakelijk investeren in zonnepanelen extra voordelig. U maakt namelijk nog gebruik van de salderingsregeling. U ontvangt voor elke kWh stroom die u terug-levert hetzelfde stroomtarief als u betaalt. U komt daarbij dus vaak in aanmerking voor de EIA, mits uw investering in zonnepanelen voldoet aan de voorwaarden 

Stappenplan aanvragen van de EIA

U meldt uw investering, per soort bedrijfsmiddel, digitaal via het eLoket van RVO. 

Let op dat u uw investering op tijd meldt. Als uw investering voor EIA in aanmerking komt, ontvangt u een verklaring. Op deze verklaring staat het bedrag dat voor EIA in aanmerking komt. Het totale bedrag aan energie-investeringen dat per onderneming voor EIA in aanmerking kan komen, is minimaal € 2.500 en maximaal € 126 miljoen euro per kalenderjaar. U mag 40% van het investeringsbedrag waarvoor u een EIA-verklaring hebt ontvangen van de fiscale winst aftrekken.


1
Stap 1: Ontvang het netto-voordeel van onze adviseurs 
+
-
2
Stap 2: U gaat akkoord met de offerte.
+
-
3
Stap 3: U doet een melding bij het RVO over de geaccordeerde offerte.
+
-
4
Stap 4: U geeft de energie-investeringsaftrek aan in uw aangifte.
+
-

Andere zakelijke subsidies zonnepanelen

KIA subsidie
+
-
MIA en Vamil subsidie
+
-
SDE subsidie
+
-
Offerte aanvragen

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor het installeren van zonnepanelen op uw bedrijfspand? Vraag dan nu vrijblijvend een gratis offerte aan.

Gratis offerte aanvragen
Sunergetic B.V.

Marterkoog 5

1822 BK Alkmaar

Telefoon: 085 222 00 26 

E-mail: zakelijk@sunergetic.nl

Logo van Sunergetic

Copyright 2024 © Sunergetic.nl. Alle rechten voorbehouden.