Subsidies voor zonnepanelen

Ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf. Doe de dakscan en ontvang een maatwerktekening met een financieel overzicht.

Klaar binnen 1-3 minuten

Zonnepanelen op een plat dak met een oost-west opstelling

Zakelijke zonnepanelen: de subsidies en fiscale regelingen op een rij

Er zijn verschillende zakelijke subsidies & fiscale regelingen voor zonnepanelen beschikbaar die u als ondernemer helpen uw investering te realiseren. Echter, jaarlijks veranderende regelingen en voorwaarden maken het lastig om het overzicht te bewaren. Daarom brengen wij op deze pagina alle beschikbare en belangrijkste subsidies voor zakelijke zonnepanelen in kaart voor het jaar 2024. Zo ook de veranderingen.

Gratis advies op maat

Wilt u geheel vrijblijvend dat wij de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf in kaart brengen? 

Subsidie check

Het verschil tussen klein- en grootverbruikers

Het is belangrijk om te weten dat u als ondernemer niet zomaar recht heeft op alle subsidies en regelingen voor zakelijke zonnepanelen. Om vast te stellen welke subsidies en fiscale voordelen voor u beschikbaar zijn, wordt er onderscheid gemaakt tussen kleinverbruikers en grootverbruikers. Kleinverbruikers maken gebruik van een aansluiting tot 3x80 Ampère, terwijl grootverbruikers beschikken over een aansluiting groter dan 3x80 Ampère.

Kleinverbruiker

  • Kleinzakelijke electricteitsaansluiting tot en met 3x80 ampère (tot ~100.000 kWh)
  • Eén rekening van de energieleverancier (net zoals thuis)


Grootverbruiker:

  • Grootzakelijke electricteitsaansluiting groter dan 3x80 ampère (vanaf ~100.000 kWh)
  • Twee rekeningen: de netbeheerder en uw energieleverancier

Grootzakelijke subsidies zakelijke zonnepanelen

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dit houdt in dat u subsidie ontvangt over een bepaalde periode waarin het project meer kost dan dat het financieel oplevert. De SDE++ subsidie voor zonnepanelen compenseert het verschil tussen de kostprijs en de marktprijs van een kWh gedurende een periode van 12-15 jaar. Het subsidiebedrag (in € per kWh) is afhankelijk van de grootte van de zonnestroominstallatie (opgewekte kWh), kostprijs, energieprijs, aanvraagbedrag, etc. 

Wij geven advies, leveren de vereiste stukken aan en bepalen een goede aanvraagstrategie voor een hogere subsidiebedrag. Dit maximaliseert de kans van toekenning voor uw SDE++ subsidie. In 2024 is dit nog relevanter vanwege de hedendaagse uitdagingen, zoals netcongestie. 

Meer lezen over SDE++ Subsidie

Kleinzakelijke subsidies zakelijke zonnepanelen

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energieinvesteringsaftrek is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers die investeren in zakelijke zonnepanelen. In 2024 kunt u hiermee 40% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Om hier gebruik van te maken moet uw bedrijf wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De EIA wordt meestal in combinatie met de KIA toegepast.  

Meer lezen over EIA Subsidie

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Net als de EIA, is de KIA een subsidie in de vorm van een fiscale regeling. De gebruikelijke investeringsaftrek die de meeste ondernemers al kennen. Onder deze regeling kunt u tot 28% van de investering aftrekken van uw belastbare winst, een extra fiscale aftrekpost dus.  De hoogte van het financieel voordeel wordt mede bepaald door de hoeveelheid die u in hetzelfde jaar heeft geïnvesteerd. 

In 2024 is de samenstelling van de EIA en de KIA het meest populair. Het is zelfs mogelijk om deze subsidie eventueel te combineren met andere subsidies..  

Meer lezen over KIA Subsidie

Salderingsregeling

Kleinverbruikers maken gebruik van de salderingsregeling, oftewel groene stroom terugleveren tegen dezelfde prijs waar u het voor heeft gekocht. Anno 24 bestaat de salderingsregeling nog steeds en zal het ook nog even blijven bestaan. Hierdoor blijven zakelijke zonnepanelen een van de beste duurzame investeringen voor bedrijven. Het is nog niet duidelijk wanneer de saldering wordt afgeschaft, maar als u nu besluit zonnepanelen aan te schaffen, is de kans groot dat u tegen die tijd de zonnepanelen al heeft terugverdiend

Meer lezen over de salderingsregeling

Subsidies voor bepaalde sectoren of provincies

Voor bepaalde sectoren en provincies kunnen er aanvullende subsidies beschikbaar zijn die samenvallen met de fiscale voordelen en subsidies waar uw bedrijf mogelijk al van profiteert. Een voorbeeld hiervan is de BOSA-subsidie, die gericht is op sportaccommodaties, en de HIRB+ subsidie voor bedrijven in Noord-Holland.

Aangezien deze subsidies jaarlijks kunnen veranderen en afhankelijk zijn van een budgetlimiet, is het pas tijdens uw aanvraag of adviesgesprek mogelijk om de beschikbare mogelijkheden te onderzoeken. Advies voor subsidie aanvragen? Start uw aanvraag hieronder. 

Provinciale subsidie-check

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Sinds 2024 niet meer van toepassing*

De ISDE-subsidie is in het leven geroepen om zakelijke gebruikers zoals ondernemers financieel te ondersteunen bij het o.a. verduurzamen met zonnepanelen van hun bedrijfsgebouw. Sinds 2021 kwamen zakelijke zonnepanelen ook hiervoor in aanmerking. Dit betrof een cash-subsidie van €125,- per kW gezamenlijk piekvermogen. Deze subsidie is van toepassing voor ondernemers die u een kleinverbruiksaansluiting hebben (niet groter dan 3*80A) én een jaarlijks verbruik dat hoger is dan 50.000 kWh. ISDE-subsidie aanvragen voor zonnepanelen worden niet meer behandeld.

Vanaf 2024 wordt de ISDE-subsidie niet meer verleend voor zakelijke zonnepanelen aan bedrijven.

Meer lezen over ISDE Subsidie

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Sinds 2024 niet meer van toepassing*

De MIA stelde ondernemers in staat om tot 45% van het investeringsbedrag in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen zoals zakelijke zonnepanelen van de winst af te trekken. Om gebruik te maken van deze regeling moet uw investering wel op de milieulijst staan. 

 Sinds 2024 staan zakelijke zonnepanelen niet meer op de milieulijst. Deze regeling kon voorheen vaak goed samen met de VAMIL-regeling vanwege de dezelfde geldende voorwaarden.  

Meer lezen over MIA-subsidie

Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL)

Sinds 2024 niet meer van toepassing*

Bij de VAMIL regeling kunt u de investering in zakelijke zonnepanelen op elk gewenst moment afschrijven. Deze afschrijving is beperkt tot 75%. Hierdoor vermindert u de fiscale winst en biedt het een liquiditeitsvoordeel voor uw bedrijf. 

Evenals bij de MIA-regeling moet de investering (zonnepanelen) wel op de milieulijst staan. Sinds 2024 is dit niet meer het geval voor de MIA én Vamil . 

Meer lezen over Vamil-subsidie

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

De SCE-subsidie is van toepassing als u een energiecoöperatie of Vereniging van Eigenaren ( VVE) bent. Het vrijgestelde budget voor 2024 bedraagt 100 miljoen. 

Meer lezen over SCE regeling

Subsidie zonnepanelen kleinverbruik

Subsidie zonnepanelen grootverbruik

Meer informatie

Zonnepanelen leasen

Uw liquide middelen liever voor andere doeleinden gebruiken of heeft u gewoonweg niet genoeg?

Kies dan voor zakelijk leasen via Sunergetic om zonnepanelen te financieren. Dit vereist geen initiële investering.

Lees meer

Kennishub

Wilt u meer weten over zonnepanelen? In onze kennishub brengen we verschillende onderwerpen aan het zonlicht. 

Denk hierbij aan het financiële aspect, omvormers, garanties, installatie, etc. 


Lees meer

Projectmatige aanpak

Wij zijn uw alles-in-één partner voor zonne-energieoplossingen, waarbij we het complete proces van gratis advies over zonnepanelen tot installatie verzorgen. 

Een transparante aanpak van een project is de sleutel tot succes!

Lees meer

Vrijblijvende offerte op maat 

Er komt flink wat kijken bij de aanschaf van zonnepanelen voor op uw bedrijfsdak. Onze experts nemen alles uit handen voor u, van het technisch ontwerp tot installatie en actieve monitoring.  

Persoonlijk advies van onze experts. 

Gratis maatwerktekening voor uw bedrijfspand.  

Overzicht van uw jaarlijkse opbrengst.

Heldere rendementsberekening en financieringsopties.

Wij begeleiden uw subsidieaanvraag bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Doe de online dakscan

FAQ

Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Wat zijn energiebesparende maatregelen voor mijn bedrijf en hoe kunnen ze helpen om energie te besparen?
+
-
Welke subsidies en belastingvoordelen zijn beschikbaar voor energiebesparende investeringen zoals zonnepanelen?
+
-
Hoe kan ik een hogere subsidiebedrag verkrijgen en wat zijn de voorwaarden van de ISDE-subsidie?
+
-
Waar kan ik informatie vinden over het aanvragen van subsidies en de btw op zonnepanelen?
+
-
Wat zijn de voordelen van investeren in hernieuwbare elektriciteit en energiebesparende bedrijfsmiddelen voor mijn bedrijf?
+
-
Offerte aanvragen

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor het installeren van zonnepanelen op uw bedrijfspand? Vraag dan nu vrijblijvend een gratis offerte aan.

Gratis offerte aanvragen
Sunergetic B.V.

Vossenkoog 6

1822 BG Alkmaar

Telefoon: 085 222 00 26 

E-mail: zakelijk@sunergetic.nl

Logo van Sunergetic

Copyright 2024 © Sunergetic.nl. Alle rechten voorbehouden.